Ashwagandha kod visokog tlaka i anksioznosti?

pozdrav,borim se sa tlakom i anksioznošću već par godina,ni tlak mi često pada trenutak je i ne mogu spavati,uz to mi je i anksioznost pojačana. Mada je anksioznost sad puno blaža nego prije. Da li bi bilo pametno prestat pit lijek za tlak i pit ashwagandu jer ona smiruje tlak. Pijem Eglonil za anksioznost.

Ashwagandha može blago sniziti krvni tlak smanjenjem kortizola i aktivnosti živčanog sustava, ali taj učinak nije dovoljno predvidljiv ni jak da zamijeni propisani lijek. Samovoljno ukidanje antihipertenziva nosi stvaran rizik. Tlak može naglo skočiti bez liječničkog nadzora.

Kod kombinacije s lijekom za tlak, bitno je znati da ashwagandha i antihipertenziv zajedno mogu pojačati efekt snižavanja više nego što je poželjno. To može uzrokovati: hipotenziju, vrtoglavicu, slabost ili nagli pad tlaka pri ustajanju.

Kod Eglonil terapije vrijedi imati u vidu da sulpirid djeluje na dopaminske receptore, a ashwagandha utječe na kortizol i živčani sustav. Nema poznatih ozbiljnih interakcija između njih, ali za svaku promjenu terapije svejedno treba oprez, tj. praćenje nuspojava.

Što se tiče sna, ashwagandha zaista može pomoći. Posebno dobro su istraženi standardizirani ekstrakti poput KSM-66. Ako je nesanica usko vezana uz anksioznost i oscilacije tlaka, to je kompleksnija situacija u kojoj razgovor s liječnikom ima smisla.

Nemoj ukidati lijek za tlak bez konzultacije s liječnikom. Ashwagandha može biti korisna nadopuna, ali nije zamjena za farmakološku terapiju hipertenzije.

Za više o ovoj temi, baci pogled na:

Pitaj ako je nešto ostalo nejasno ili ako te zanima kako konkretno uklopiti ashwagandhu uz postojeću terapiju.

Za ovaj odgovor, pomogli su mi: