poštovana ,molim vas za mišljenje. uzimam ozempic 1.0 dva mjeseca. osjecam tupu bol u predjelu bubrega od kada uzimam ozempic,a poboljsanja jesu ;smanjenje tezine 5 kg i manje visine šecera u krvi. pijem puno vode jer mi to sam organizam trazi i puno manje jedem. najvise me muci to sa bubrezima ili je to moje subjektivno misljenje. hvala vam na odgovoru.
Ozempic može, kod nekih ljudi, izazvati probavne nuspojave koje posredno opterećuju bubrege, najčešće kroz dehidraciju. Zato tupu bol u predjelu bubrega, nakon početka terapije, treba ozbiljno provjeriti, iako istodobno imaš dobar učinak na tjelesnu masu i razinu šećera. Dobro je što piješ puno vode, ali to nije dovoljno kao jedina procjena.
Kod nove boli u predjelu bubrega, najvažnije je da se ne oslanjaš samo na subjektivni osjećaj, nego da napraviš laboratorijsku kontrolu. Liječnik treba procijeniti radi li se o: dehidraciji, infekciji mokraćnog sustava ili drugom uzroku.
Korisno je, prije sljedeće procjene terapije, …:
-
javiti se liječniku koji vodi terapiju
-
provjeriti kreatinin i eGFR
-
napraviti analizu urina
-
pratiti količinu mokrenja i boju urina
-
bilježiti bol i eventualne probavne simptome.
Kad treba hitno reagirati, tj. znakovi, koji ne smiju čekati su:
-
vrlo malo mokrenja
-
krv u mokraći
-
jaka ili rastuća bol
-
visoka tjelesna temperatura
-
učestalo povraćanje i znakovi dehidracije.
Nemoj samostalno prekidati terapiju, ali nemoj ni odgađati pregled ako bol traje ili se pojačava.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
U slučaju dodatnih pitanja o Ozempicu, možeš mi ih postaviti.
Za ovaj odgovor izvor mi je bio: EMA: Ozempic, sažetak informacija o lijeku.