Čini mi se da Wegovy ne djeluje na mene

Nakon mjesec dana korištenja wegovija od 0.25 mg nisam izgubila niti grama, čak i apetit nije u manjku, samo količinski ne mogu jesti kao prije. od sutra krećem sa višom dozom, 0,50mg. Možda ovaj lijek ne djeluje na mene? ima li i takvih slučajeva?

Wegovy često ne pokaže puni učinak nakon samo mjesec dana na početnoj dozi 0,25 mg. Ta doza služi prvenstveno da se tijelo privikne i da se smanji rizik nuspojava. Zato je moguće da u toj fazi nema pada tjelesne mase ili je promjena vrlo mala.

Kod početne doze, važno je znati da se realna procjena učinkovitosti obično radi tek nakon više tjedana na višim dozama. U praksi se najčešće gleda napredak nakon 12 tjedana na terapijski relevantnoj dozi uz plan prehrane i kretanja.

Kod apetita, neki ljudi prvo primijete manji volumen obroka, a tek kasnije jasniji pad gladi. To što možeš pojesti manje već je znak da lijek djeluje na sitost. Gubitak kilograma ponekad kasni nekoliko tjedana poslije tog učinka.

Uvođenjem doze od 0,50 mg, vidjet ćeš bolji odgovor, ali tempo i dalje može biti postupan. Za praćenje, koristi iste uvjete vaganja jednom tjedno i prati opseg struka uz kilažu.

Ako želiš jednostavan okvir praćenja, možeš se držati ovoga:

• vaganje 1 x tjedno u isto vrijeme

• bilježenje opsega struka svaka 2 tjedna

• unos proteina u svaki glavni obrok

• redovito kretanje barem 150 minuta tjedno.

Ako tijekom 12 tjedana, na dozi održavanja, nema očekivanog učinka ili su nuspojave jače, javi se liječniku radi procjene terapije i mogućih drugih uzroka slabijeg odgovora.

Ako te zanima više o Wegovy terapiji, pogledaj:

Ako želiš, mogu ti složiti i praktičan tjedni plan praćenja napretka za prva 3 mjeseca terapije.

Za ovaj odgovor, oslonila sam se na: