Cyclo-Progynova (Cikloproginova) i Ozempic interakcije

Koristim godinama cikloproginovu, imam 55 god . Da li mogu ukljuciti ozempic uz gore navedenu hormonalnu terapiju?

Ozempic se može koristiti uz Cyclo-Progynovu, ali kombinaciju treba voditi oprezno i uz dogovor s liječnikom. GLP-1 terapija može usporiti pražnjenje želuca pa, kod nekih osoba, može varirati apsorpcija oralne hormonske terapije. Zato je najvažnije unaprijed uskladiti plan s ginekologom i liječnikom koji vodi terapiju dijabetesa ili mršavljenja.

Kod oralnog progestagena, praktično pitanje je stabilnost zaštite endometrija tijekom terapije. Ako se pojave nepravilna krvarenja ili novi simptomi, terapiju treba rano reprocijeniti.

Ako razmatraš promjenu režima, jedna od opcija je neoralni oblik progestagena, npr. intrauterini levonorgestrelni sustav jer tada nema oslanjanja na apsorpciju kroz probavni sustav. O tome je najbolje donijeti odluku nakon pregleda i procjene rizika.

Kod praćenja, tijekom prvih mjeseci, korisno je unaprijed dogovoriti što i kada kontroliraš:

• obrazac krvarenja i nove ginekološke simptome

• podnošenje Ozempica i probavne nuspojave

• vrijednosti razine glukoze ako imaš dijabetes

• krvni tlak i ostale kardiometaboličke čimbenike

• termin kontrole kod ginekologa ako se pojavi abnormalno krvarenje.

Nemoj prekidati Cyclo-Progynovu ni uvoditi Ozempic na svoju ruku bez zajedničkog plana ginekologa i endokrinologa.

Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno mi se obrati.

Za ovaj odgovor oslonila sam se na: