Mounjaro 7mg mi je sljedeci jer 5mg vise mi ne snižava kg da li je to prevelika doza.
Mounjaro od 7 mg ne postoji kao standardna jačina pa je vrlo vjerojatno da misliš na 7,5 mg. Uobičajeni korak nakon 5 mg je upravo 7,5 mg ako si prethodnu dozu uzimala barem 4 tjedna i dobro je podnosiš. Sama promjena brojke na vagi nije jedini kriterij za povećanje doze.
Titracija ide postupno kako bi se smanjio rizik od nuspojava i zadržala učinkovitost terapije:
| Korak | Doza | Najranije povećanje |
|---|---|---|
| početak | 2,5 mg | nakon 4 tjedna |
| prvi terapijski korak | 5 mg | nakon 4 tjedna |
| sljedeći korak | 7,5 mg | nakon 4 tjedna |
Doza 7 mg nije u standardnoj shemi, a 7,5 mg je očekivani idući korak kad je podnošljivost dobra.
Kod procjene treba li povećati dozu, liječnik gleda više stvari od same tjelesne mase. U praksi su najvažniji: glikemija, podnošljivost terapije i ukupni plan liječenja.
Ako je mršavljenje stalo, to ne znači automatski da doza mora odmah gore. Ponekad je korisno još neko vrijeme ostati na istoj dozi i provjeriti: prehranu, kretanje i nuspojave.
Za odluku o 7,5 mg korisno je pratiti:
-
kako podnosiš 5 mg
-
imaš li mučninu, povraćanje ili bolove u trbuhu
-
kakve su vrijednosti glukoze natašte i nakon obroka
-
kako napreduju tjelesna masa i opseg struka?
Ako imaš jače probavne nuspojave, nemoj samostalno dizati dozu, nego se prvo javi liječniku koji vodi terapiju.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Ako ti nešto u vezi Mounjara i dalje nije jasno, možeš mi se obratiti.
Za ovaj odgovor, koristila sam EMA EPAR: Mounjaro (tirzepatid), informacije o odobrenim dozama.
Dobar dan, trebala bi sa7,5 mg ići na 10 mg,zanima me kasnije nakon 4 mjeseca na kojoj dozi da ostanem ,mogu li se vratiti na 5 mg samo da održavam ili na 2,5 mg jer kažu da se kilogrami vraćaju,a meni bi odgovaralo i zbog cijene, hvala
Mounjaro se ne dozira prema tome koliko je prošlo mjeseci, nego prema učinku i podnošljivosti. Ako ideš sa 7,5 mg na 10 mg, to je uobičajen terapijski korak nakon najmanje 4 tjedna na prethodnoj dozi. Nakon toga, održavanje se bira individualno i najčešće ostaje na dozi koja daje dobar učinak uz prihvatljive nuspojave.
Da se lakše vidi logika održavanja doze, evo kratkog pregleda:
| Faza terapije | Doza | Uloga |
|---|---|---|
| početna | 2,5 mg | uvođenje terapije |
| održavanje | 5 mg | moguća održavajuća doza |
| održavanje | 10 mg | moguća održavajuća doza |
| održavanje | 15 mg | moguća održavajuća doza |
Doza 2,5 mg služi za početak liječenja, a ne kao standardna dugoročna doza održavanja.
Na pitanje možeš li se vratiti na 5 mg, odgovor je da, to ponekad ima smisla ako je učinak i dalje dobar ili ako su cijena i podnošljivost važan faktor. Odluku ipak treba donijeti s liječnikom jer se prati više parametara, ne samo broj kilograma.
Kod povratka na 2,5 mg, treba biti oprezan jer ta doza nije predviđena kao održavanje. Zato se, nakon stabilizacije terapije, obično biraju 5 mg, 10 mg ili 15 mg, ovisno o odgovoru organizma.
Kod rizika vraćanja kilograma, važno je znati da se, nakon prekida terapije, tjelesna masa često djelomično vraća. Zato je dugoročan plan najčešće kombinacija: terapije, pravilne prehrane i redovitog kretanja uz redovite kontrole.
Nemoj samostalno spuštati ili prekidati dozu bez dogovora s liječnikom koji ti vodi terapiju.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj oznaku Mounjaro na forumu.
Za dodatna pitanja o Mounjaru, slobodno mi se obrati.
Za ovaj odgovor, pomogli su mi:
Kada sa Munjarom skinem određeni broj kilograma, npr. 25, kako dalje? Nastaviti uzimati Munjaro ili ne? Ako je odgovor da, u kojoj dozi? Unaprijed hvala!
Mounjaro se ne prekida automatski nakon što skineš određeni broj kilograma. Odluka o nastavku terapije donosi se prema: učinku, podnošljivosti i ciljevima koje dogovoriš s liječnikom. U praksi se terapija često nastavlja i za održavanje postignute tjelesne mase.
Kako bi odluka o nastavku bila jasnija, ovo su tipične faze doziranja:
| Faza | Doza | Namjena |
|---|---|---|
| početak | 2,5 mg | uvođenje terapije |
| titracija | +2,5 mg | svaka najmanje 4 tjedna |
| održavanje | 5 mg, 10 mg ili 15 mg | dugoročno prema učinku |
Doza 2,5 mg služi kao početna doza, a održavanje je obično na 5 mg, 10 mg ili 15 mg jednom tjedno.
Na pitanje u kojoj dozi ostati, najvažnije je da se doza ne bira po broju izgubljenih kilograma. Gledaju se: osjećaj gladi, stabilnost tjelesne mase, razina šećera u krvi i nuspojave.
Za održavanje rezultata, često je bolje nastaviti dozu koja dobro djeluje, nego naglo prekinuti terapiju. Ako se razmatra spuštanje doze, to je bolje raditi postupno i uz kontrolu.
Kad se plan prilagođava, korisno je pratiti:
-
promjenu tjelesne mase tijekom više tjedana
-
osjećaj gladi i povrat starih navika
-
probavne nuspojave i opće podnošenje
-
laboratorijske nalaze i komorbiditete (popratne probleme / bolesti).
Nemoj samostalno prekidati terapiju jer se, nakon prekida, kod dijela ljudi kilogrami mogu ponovno povećati.
U slučaju nepoznatih stvari u vezi Mounjara, slobodno se javi.
Za ovaj odgovor, oslonila sam se na:
Koliko jedna traje doza od 5 mg kada se kupi?
Jedan kupljeni Mounjaro KwikPen od 5 mg sadrži četiri doze po 5 mg. Lijek se primjenjuje jednom tjedno pa traje 4 tjedna.
Ako te zanima više informacija o doziranju Mounjara, klikni ovdje.
Može li se doza od15mg raspodijeliti po 2,5mg
Ne, nemoj dijeliti 15 mg Mounjara na više injekcija od po 2,5 mg. Mounjaro (tirzepatid) je formuliran da se primijeni kao jedna potkožna injekcija jednom tjedno u točno propisanoj jačini.
Raspodjeljivanjem doze, mijenja se način kako lijek ulazi u krvotok (farmakokinetika) i povećava se rizik od nepravilne doze i nuspojava. Drugim riječima, ne ubrizgavaj više injekcija u istom tjednu da bi „složio" 15 mg (npr. 6 × 2,5 mg).
Što učiniti sada?
-
Upotrijebi pen koji ti je propisan i daj cijelu jednomjesečnu / tjednu dozu odjednom, tj. kako je propisano.
-
Ako nemaš odgovarajući pen ili nisi siguran kako ga koristiti, obrati se odmah liječniku ili ljekarniku.
-
Ako si slučajno ubrizgao više injekcija u kratkom razmaku i osjetiš jake nuspojave (jaku mučninu, jaku vrtoglavicu, slabost, obilno povraćanje), odmah potraži liječničku pomoć.
Poštovani,
prema uputi liječnika nakon početne doze mounjaro od 2.5 mg trebala bi preći na 5 mg. Slušajući iskustva i čitajući neke članke nailazim na puno informacija da ne bi trebalo prelaziti dok manja doza djeluje. Najviše zbog većih nuspojava na većoj dozi.
Molim vaše stručno mišljenje jel bi bilo u redu ostati na manjoj dozi dok djeluje?
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!
Mounjaro (tirzepatid) se standardno uvodi s 2,5 mg kao početnom dozom, a nakon toga se doza obično povećava prema planu liječnika. Ako manja doza dobro djeluje i nuspojave su podnošljive, ponekad se, u praksi, ostaje dulje na istoj razini, ali to treba dogovoriti s liječnikom koji vodi terapiju. Najsigurnije je da ne mijenjaš dozu samostalno.
Da bude jasnije što pojedina faza znači u praksi, evo kratke usporedbe:
| Faza terapije | Uloga doze | Fokus praćenja |
|---|---|---|
| 2,5 mg tjedno | početna prilagodba | mučnina, apetit |
| 5 mg tjedno | terapijski korak | učinak i podnošljivost |
Početna doza služi prilagodbi, a odluka o povećanju temelji se na učinku i nuspojavama.
Kod odluke o ostanku na 2,5 mg, najvažnije je imaš li stabilan napredak bez jačih nuspojava. Ako je odgovor dobar, liječnik može individualno produljiti tu fazu.
Kod prelaska na 5 mg, cilj je pojačati terapijski učinak kad je to potrebno. Tada je korisno imati jasan plan kontrole simptoma kroz prva 2 do 4 tjedna.
Od nuspojava, najčešće se javljaju probavne tegobe, posebno na početku ili nakon povećanja doze:
-
mučnina
-
osjećaj punoće
-
žgaravica
-
zatvor stolice ili proljev
-
povremeno povraćanje.
Ako su nuspojave jače, traju više dana ili ne možeš unositi tekućinu, javi se liječniku prije sljedeće doze.
Ako imaš još pitanja u vezi Mounjara, slobodno ih postavi.
Za ovaj odgovor, vodič su mi bili:
Dobar dan,koristila sam mundjaro prvu dozu od 2,5, 5mg , 7,5 2 mesececa pa sam zbog finansiske situacije presla na 2,5.
Sad sam u mogucnosti pa me zanima da li da predjem na 7,5 ili da idem postepeno na 5 mg.
Oslabila sam 15kg analize lipaze su mi se smanjile, inace imam jako izrazenu insulinsku homa mi je 8 puta veca imam hipertiriozu i hasimoto, pijem eutirox od 100
Mounjaro (tirzepatid) je bolje vraćati postupno, ne skakati odmah na 7,5 mg nakon perioda na 2,5 mg.
U tvojoj situaciji je sigurniji put ići na 5 mg pa tek, nakon procjene podnošljivosti, razmotriti 7,5 mg.
Tako se obično smanjuje rizik od jačih nuspojava iz probavnog sustava.
Da bi odluka bila jasnija, evo praktične usporedbe sljedećeg koraka:
| Opcija | Prednost | Rizik |
|---|---|---|
| odmah 7,5 mg | brži povrat na staru dozu | više nuspojava |
| prvo 5 mg | bolja podnošljivost | sporije titriranje |
| 5 mg pa 7,5 mg | dobar balans | treba strpljenje |
U većini slučajeva, sigurniji je postupni povrat doze, posebno nakon promjene režima.
Kod titracije doze, najčešće se ostaje barem 4 tjedna na istoj razini prije novog povećanja. Ako je 5 mg dobro podneseno i apetit, glikemija i tjelesna masa i dalje traže jači učinak, tada se obično prelazi na 7,5 mg uz dogovor s liječnikom.
Kod štitnjače i Euthyroxa, važno je češće pratiti TSH (tiroidni stimulirajući hormon / tireotropin) i slobodne hormone štitnjače nakon većeg gubitka kilograma i promjena terapije.
Nije nužno da postoji izravna kontraindikacija, ali promjene tjelesne mase i pražnjenja želuca mogu utjecati na ukupnu kliničku sliku.
Kod praćenja sigurnosti, obrati pažnju na:
-
trajnu mučninu ili povraćanje
-
jaku bol u gornjem dijelu trbuha
-
znakove dehidracije
-
nagle oscilacije razine šećera
-
pogoršanje općeg stanja.
Kod nalaza lipaze, dobro je što su se vrijednosti smanjile, ali to je samo dio slike. Odluka o dozi se donosi prema: simptomima, glikemiji, podnošljivosti i ukupnom riziku.
Ako se jave: jaka bol u trbuhu koja se širi u leđa, učestalo povraćanje ili nemogućnost unosa tekućine, javi se hitno liječniku isti dan.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Za dodatna pitanja o Mounjaru, stojim ti na raspolaganju.
U sastavljanju odgovora, pomogli su mi: