Imam pitanje u vezi Ozempica

Cao uzela sam Ozempic sve tri doze zadnja doza mi je bila 1mg gde sam uzela u srijedu i nakon pola sata sam bila jako lose nizak pritisak povracala jednom mucnine slabost,dok sam primala one druge dvije doze nista nisam osjetila sad od ove jesam,sad treba opet u srijedu da uzmem tako me strah da mi ne bude puno lose da ne padnem u nesvjest

Ozempic (semaglutid) često pojača nuspojave baš kad se doza podigne, a ovo što opisuješ (nagli pad krvnog tlaka, povraćanje i slabost pola sata nakon injekcije od 1 mg) ozbiljniji su signali od uobičajene mučnine. Prije nego što ponovno uzmeš tu dozu u srijedu, vrijedi se javiti liječniku koji ti je propisao terapiju.

Kod podizanja doze, GLP-1 agonisti usporavaju pražnjenje želuca, a taj učinak raste sa svakom višom dozom. Zato mučnina i povraćanje najčešće budu jači baš pri prelasku s 0,5 mg na 1 mg.

Nizak krvni tlak i slabost mogu biti posljedica gubitka tekućine povraćanjem, ali i vazovagalne reakcije (nesvjestice zbog specifičnog okidača) koja se ponekad javi uz jaku mučninu.

Prije sljedeće doze, ima smisla poduzeti nekoliko koraka:

• javiti se liječniku ili patronažnoj sestri prije srijede
  • ne uzimati dozu bez dogovora, čak i ako je raspored predviđa
  • piti dovoljno tekućine idućih dana
  • jesti manje i lakše obroke prije i poslije injekcije
  • ustajati polako iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

Liječnik može: odlučiti je li bolje ostati na dozi od 0,5 mg dulje, umjesto prijeći na 1 mg, usporiti titraciju ili privremeno prekinuti terapiju dok se ne razjasni uzrok reakcije. Odluku o nastavku ne donosi se bez tog razgovora.

Ako ponovno osjetiš: jak pad krvnog tlaka, nesvjesticu, bol u prsima ili ne uspijevaš zadržati tekućinu, potraži hitnu medicinsku pomoć, umjesto da čekaš termin kod liječnika.

Za dodatne informacije pogledaj:

Javi se s dodatnim pitanjima ako ti još nešto nije jasno.

Za ovaj odgovor, pomogle su mi informacije s: