Dodaci prehrani mi je doktor preporučio za reumatsku polimijalgiju. Preporučeni su mi vit D, vit C, vit K2, magnezij, omega3… i popis tako ide u nedogled
Cijenio bih komentare jer mrzim gutati nepotrebne tablete.
Dodaci prehrani mi je doktor preporučio za reumatsku polimijalgiju. Preporučeni su mi vit D, vit C, vit K2, magnezij, omega3… i popis tako ide u nedogled
Cijenio bih komentare jer mrzim gutati nepotrebne tablete.
Reumatska polimialgija ne liječi se dodacima prehrani, nego terapijom koju odredi liječnik, najčešće kortikosteroidom.
Dodaci prehrani mogu imati smisla zbog utvrđenog manjka ili zaštite kostiju tijekom takve terapije. Zato dugačak popis nije nužan svakoj osobi.
Prije kupnje dodataka prehrani, zamoli liječnika da, uz svaki, navede: razlog, dozu i trajanje. Korisno je provjeriti i jesu li preporuke povezane s tvojim nalazima ili lijekovima.
Njihova moguća uloga može se ovako razvrstati:
| Dodatak | Mogući razlog? | Što provjeriti? |
|---|---|---|
| vitamin D | zdravlje kostiju | 25-OH D nalaz |
| vitamin C | manjak u prehrani | prehrambeni unos |
| vitamin K2 | zdravlje kostiju | terapiju lijekovima |
| magnezij | potvrđeni manjak | bubrežnu funkciju |
| omega-3 | drugi zdravstveni cilj | lijekove i dozu |
Vitamin D često ima najjasniji razlog ako uzimaš kortikosteroid. Dugotrajna primjena kortikosteroida može povećati rizik od gubitka koštane mase. Plan zaštite kostiju ipak ovisi o: dobi, prehrani, trajanju terapije i riziku prijeloma.
Uz vitamin D, liječnik može procijeniti unos kalcija hranom i potrebu za mjerenjem gustoće kostiju. Više dodataka prehrani nije automatski bolja zaštita.
Vitamin C, magnezij i omega-3 nisu standardna terapija za reumatsku polimialgiju. Imaju više smisla kod: manjka, nedovoljnog unosa hranom ili drugog jasno definiranog cilja. Nema dovoljno dobrih dokaza da sami smanjuju aktivnost bolesti ili da mogu zamijeniti propisanu terapiju.
Kod vitamina K2, dokazi za rutinsko uzimanje, uz vitamin D, nisu dovoljno jaki da bi ga trebala uzimati svaka osoba. Poseban oprez potreban je ako uzimaš varfarin ili sličan lijek za sprječavanje zgrušavanja krvi.
Zbog sigurnosti kombinacije, važno je liječniku ili ljekarniku pokazati cijeli popis lijekova i dodataka. Obrati pozornost na:
Nemoj samostalno prekidati kortikosteroid ni naglo mijenjati njegovu dozu. Naglo ukidanje može biti opasno, a bol i ukočenost mogu se ponovno pojačati.
Najpraktičnije je napraviti jedan popis s: nazivom pripravka, dozom i razlogom uzimanja. Sve što nema jasan razlog, plan trajanja ili laboratorijsku podlogu vrijedi ponovno provjeriti s liječnikom.
Za lakše snalaženje među dodacima, pogledaj:
Za daljnja pitanja o dodacima prehrani, slobodno mi se obrati.
Za ovaj odgovor, pomoć mi je bio znanstveni rad o prehrani i reumatskoj polimialgiji (PMC, 2023).