Zoloft (sertralin) može biti uzrok osipa i svrbeža koje opisuješ, iako to nije jedini mogući uzrok. Budući da se osip širi, trebaš što prije kontaktirati liječnika koji vodi terapiju. Najvažnije je na vrijeme razlikovati blažu kožnu reakciju od rijetke, ali ozbiljne alergijske reakcije.
Kod moguće nuspojave lijeka, vrijeme pojave i širenje osipa idu u prilog povezanosti sa sertralinom. Ipak, liječnik mora isključiti i druge okidače kao što su: infekcija, novi kozmetički proizvod, dodatak prehrani ili kontaktni alergen.
Ova brza procjena može ti pomoći dok čekaš pregled:
| Stanje |
Što učiniti odmah? |
| osip i svrbež bez alarmantnih znakova |
isti dan kontaktirati liječnika |
| osip koji se brzo širi ili uz povišenu temperaturu |
hitno na pregled |
| oticanje jezika, otežano disanje, mjehurići |
odmah hitna pomoć |
Kod progresivnog osipa, sigurnije je reagirati ranije, nego čekati da se simptomi pogoršaju.
Kod alarmantnih simptoma, ne čekaj redovnu kontrolu ako se pojavi bilo što od ovoga:
-
otežano disanje
-
oticanje usana, jezika ili lica
-
mjehurići na koži
-
bolne promjene u ustima, očima ili genitalnom području
-
visoka tjelesna temperatura i opće loše stanje.
Kod privremenih koraka do pregleda, korisno je pripremiti kratke informacije za liječnika:
-
kada je osip točno počeo
-
kako se mijenjao iz dana u dan
-
koje lijekove i dodatke trenutačno uzimaš
-
fotografije promjena kože po danima.
Ako se sumnja na tešku alergijsku reakciju, lijek se prekida odmah i traži se hitna medicinska pomoć.
Kod prekida terapije, nemoj samostalno naglo prekidati antidepresiv bez plana s liječnikom, osim u hitnim situacijama koje sam gore navela. Liječnik će procijeniti treba li: privremena obustava, zamjena lijeka ili simptomatska terapija.
Ako želiš više o ovoj temi, pogledaj:
U slučaju daljnih nepoznanica u vezi Zolofta, slobodno mi se obrati.
Za ovaj odgovor, pomogle su mi informacije s: