Imam problem s težinom i zanima me dali je Ozempic siguran i koje su nuspojave? Puno sam čitala o tome ali bi htjela imat i stručno mišljenje.
Ozempic može pomoći u gubitku tjelesne mase, ali nije bez rizika i ne treba ga uzimati bez liječničkog nadzora. Lijek je primarno namijenjen liječenju dijabetesa tipa 2, a mršavljenje je, kod mnogih korisnika, dodatni učinak. Najvažnije je procijeniti zdravstveno stanje prije početka terapije.
Da bude lakše procijeniti koristi i rizike, evo kratkog pregleda najvažnijih činjenica:
| Područje | Što očekivati? |
|---|---|
| osnovna namjena | liječenje dijabetesa tipa 2 |
| učinak na tjelesnu masu | dodatna indikacija koju pokriva |
| česte nuspojave | probavne tegobe |
Ozempic može pomoći kod gubitka kilograma, ali sigurnost ovisi o: pravilnoj indikaciji, dozi i redovitom praćenju.
Kod sigurnosti terapije, ključno je da lijek nije čarobno rješenje. Ako se terapija prekine, bez promjene životnih navika, dio izgubljenih kilograma se često vrati.
Kod indikacije za primjenu, najveća korist je kod osoba koje imaju pretilost ili višak kilograma uz komorbiditete, posebno ako je prisutan dijabetes tipa 2.
Nuspojave, koje se najčešće javljaju, su:
-
mučnina
-
povraćanje
-
proljev
-
zatvor stolice
-
bol u trbuhu
-
nadutost i podrigivanje
-
umor i glavobolja
-
smanjen apetit.
Kod ozbiljnijih nuspojava, treba odmah reagirati ako se pojave: znakovi pankreatitisa, jaki bolovi u trbuhu, simptomi žučnih tegoba, jače smetnje vida ili alergijska reakcija.
Ako razmatraš Ozempic isključivo zbog mršavljenja, prvo se javi liječniku radi procjene koristi i rizika za tvoj konkretni slučaj.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Ako imaš još pitanja o Ozempicu, slobodno ih postavi.
Za ovaj odgovor oslonila sam se na:
Pozdrav, razmisljam o ozempicu, pretila sam, i tesko gubim kilograme.
Prilikom trudnoce dobila sam trudnicki dijabetis, ali nakon poroda je prestao, zbog kilaze i zbog mene razmisljam o ozempicu kako bih mi pomogao izgubiti kilograme ( uz moju vjezbu) i kako bih drugi put kada zatrudnim mogla bolje podnjezi trudnocu.
Iskreno ne bih uzimala dugorocno htijela bih probati nekoliko mjeseci, sto mislite o tome? I da li ima kakav utjecaj u vezi trudnoce plodnosti itd.. Hvala
Ozempic može pomoći u gubitku kilograma, ali nije dobar izbor kao kratki „probni” tretman bez jasnog plana, posebno ako razmišljaš o trudnoći. Lijek je primarno namijenjen liječenju dijabetesa tipa 2, a sigurnost terapije ovisi o: pravilnoj indikaciji, dozi i nadzoru liječnika. Cilj mršavljenja, prije trudnoće, ima smisla, ali način kako doći do cilja mora biti siguran.
Da bude jasnije kako procijeniti korist i rizik, pogledaj ovaj sažeti pregled:
| Područje | Ključna poruka |
|---|---|
| osnovna namjena | liječenje dijabetes tipa 2 |
| učinak na tjelesnu masu | često dodatna indikacija |
| planiranje trudnoće | potreban oprez |
| prekid prije začeća | najmanje 2 mj. |
Semaglutid može pomoći kod gubitka kilograma, ali, uz planiranje trudnoće, terapija traži stroga pravila i pravovremen prekid.
Kod trudnoće i plodnosti, najvažnije je da se semaglutid ne koristi tijekom trudnoće. Ako planiraš začeće, terapija se mora prekinuti dovoljno rano prije pokušaja trudnoće.
Kod cilja prije nove trudnoće, tvoja logika je dobra jer smanjenje tjelesne mase može poboljšati metabolički status i smanjiti rizik komplikacija. Problem je kada se lijek uzima bez jasnog vremenskog plana i bez praćenja.
Nuspojave, koje se najčešće javljaju, su:
-
mučnina
-
povraćanje
-
proljev
-
zatvor stolice
-
bol u trbuhu
-
nadutost i podrigivanje
-
glavobolja i umor
-
smanjen apetit.
Kod ozbiljnijih simptoma, treba se odmah javiti liječniku. Npr. ako se pojave: jaka bol u trbuhu, znakovi žučnih tegoba, izražene probavne smetnje ili alergijske reakcije.
Ako uskoro želiš zatrudnjeti, sigurnije je prvo s liječnikom napraviti plan mršavljenja bez semaglutida ili uz terapiju koja se može pravilno tempirati prije začeća.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Ako i dalje imaš pitanja o Ozempicu, slobodno ih postavi,
Za ovaj odgovor oslonila sam se na Pregnancy Outcomes After Semaglutide Exposure (PMC).
otac operiran od karcinom debelog creva i aortne aneurisme, mama ima neke probleme sa tireoidom ali nije medularni karcinom , hormonalna analiza uredna ali ukazuje na suspektnu hipotireozu . DALI MOGU SLOBODNO DA KORISTIM OZENPIC bezbedno po preporuci doktora spec.endokrinologa ?
Ozempic (semaglutid) se, u pravilu, može koristiti ako je terapiju procijenio endokrinolog i ako nemaš kontraindikacije iz osobne ili obiteljske anamneze. Iz onoga što si napisala, očev karcinom debelog crijeva i aortna aneurizma, sami po sebi, nisu tipična zabrana za ovu terapiju. Kod štitnjače je najvažnije da u obitelji nema medularnog karcinoma štitnjače ni MEN 2 sindroma.
Kod obiteljske anamneze, vrijedi praktično pravilo da Ozempic nije preporuka ako ti ili bliski članovi obitelji imate medularni karcinom štitnjače ili MEN 2. Ako toga nema, terapija je najčešće prihvatljiva uz redovite kontrole.
Za brzu orijentaciju, može pomoći ova podjela:
| Situacija | Što to znači za terapiju? |
|---|---|
| obiteljski medularni karcinom štitnjače | ne uvoditi Ozempic bez dodatne obrade |
| sumnja na hipotireozu bez medularnog karcinoma | obično nije automatska zabrana |
| preporuka endokrinologa i plan kontrole | terapija se najčešće može provoditi |
Ključ sigurnosti je vrsta bolesti štitnjače, a ne sama činjenica da postoji poremećaj štitnjače.
Kod praćenja tijekom terapije, obrati pažnju na probavne nuspojave i na znakove koji traže bržu kontrolu. Dobro je unaprijed znati kada se javiti liječniku.
Odmah se javi liječniku ako se pojavi:
-
jaka i trajna bol u trbuhu
-
učestalo povraćanje i nemogućnost unosa tekućine
-
kvržica na vratu ili promuklost koja ne prolazi
-
naglo pogoršanje općeg stanja.
Ako terapiju već vodi specijalist endokrinolog i nema obiteljskog medularnog karcinoma štitnjače ni MEN 2, najčešće je razumno nastaviti prema njegovoj uputi uz redovne kontrole.
Ako želiš dodatno provjeriti ovu temu, pogledaj:
Ukoliko ti je i dalje nešto o Ozempicu nejasno, utoliko mi se obrati i rado ću odgovoriti.
Za ovaj odgovor oslonila sam se na: