Poštovana, imam 60 godina i pretila sam. Želim koristiti navedeni lijek. Operirala sam žuč koja mi je odstranjena. Smijem li koristiti navedene injekcije?
Wegovy se može koristiti i nakon odstranjenja žučnog mjehura, ali uz oprez i planirano praćenje. Sama operacija žuči nije automatska kontraindikacija za terapiju. Najvažnije je da uvođenje ide postupno i uz dogovor s liječnikom koji vodi tvoje liječenje.
Za brzu procjenu prije početka terapije, može pomoći ovaj pregled:
| Područje | Što je važno provjeriti? |
|---|---|
| kliničko stanje | stabilnost nakon operacije i aktualne tegobe |
| probavni simptomi | mučnina, bol u trbuhu, proljev, nadutost |
| tolerancija hrane | podnošenje masnijih i obilnih obroka |
| plan kontrola | kada i gdje javiti pogoršanje simptoma |
Nakon kolecistektomije, terapija je moguća, ali je ritam titracije i praćenje nuspojava posebno važno.
Kod mehanizma lijeka, važno je znati da semaglutid može usporiti pražnjenje želuca pa, kod osjetljivijih osoba, može pojačati: žgaravicu, mučninu i nelagodu u trbuhu.
Na početku terapije, najčešće pomažu: manji i češći obroci, manje masna hrana i izbjegavanje kasne večere. To smanjuje opterećenje probave u prvim tjednima.
Kod simptoma koje treba odmah prijaviti, obrati pažnju na:
-
trajno povraćanje
-
jaču bol u gornjem dijelu trbuha
-
znakove dehidracije
-
pogoršanje općeg stanja.
Nemoj samostalno povećavati dozu ako se probavne tegobe pojačavaju, nego se odmah javi liječniku.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Za dodatna pitanja o Wegovyju, slobodno mi se obrati.
Za ovaj odgovor, neke informacije pronašla sam na:
Uzv abdomena mi je dijagnosticirana kamenci u žučnjaka isavjetovanje da operiram žučne kamence,iako nikada nisam imala teže simptome ni upalu žučne kese.
Molim Vas je li bih ja mogla koristiti Wegovy?
Hvala.
Wegovy se može razmotriti i kad već imaš kamence u žučnjaku, ali uz oprez i jasan plan praćenja. Sama prisutnost asimptomatskih kamenaca nije automatska zabrana, no rizik komplikacija može biti veći kad krene gubitak kilograma. Zato je važno da odluku doneseš s liječnikom koji vodi terapiju.
Za praktičnu procjenu prije početka, može pomoći ovaj pregled:
| Stanje | Što napraviti? |
|---|---|
| kamenci bez simptoma | procjena rizika i plan kontrola |
| povremena bol ili mučnina | dodatna obrada prije početka |
| ranija upala žučnjaka ili pankreatitis | oprezniji pristup i individualna odluka |
| naglo pogoršanje simptoma | hitna liječnička procjena |
Kod postojećih kamenaca, cilj je sigurno mršavljenje uz rano prepoznavanje simptoma komplikacija.
Kod razloga za oprez, treba znati da i brži pad tjelesne mase, sam po sebi, može povećati rizik žučnih tegoba. Zato tempo mršavljenja i kontrola simptoma imaju veliku ulogu.
Kod početka terapije, ponesi nalaz ultrazvuka i dogovori što točno pratiti tijekom prvih mjeseci. Korisno je unaprijed znati kome se javljaš i koje simptome ne treba ignorirati.
Kod simptoma za hitnu reakciju, odmah se javi liječniku ako se pojave:
-
jaka bol pod desnim rebrenim lukom
-
bol koja se širi u leđa ili desno rame
-
povišena tjelesna temperatura
-
povraćanje ili žutica
-
taman urin ili svijetla stolica.
Nemoj samostalno uvoditi ni povećavati dozu ako se pojavi bol u gornjem dijelu trbuha.
U slučaju dodatnih pitanja o Wegovyju, slobodno ih postavi.
Za ovaj odgovor, pomoć su mi bili:
Zdravo htela sam krenuti sa lekom pre odlaska kod doktora htela sam da pitam posto sam operisala zucnu kesu i odstranjen mi je jedan bubreg drugi je u super stanju da li smem koristiti lek
Wegovy se može koristiti i nakon uklanjanja žučne vrećice te uz jedan funkcionalan bubreg, ali samo uz prethodnu procjenu liječnika. To što je za drugi bubreg nalaz uredan je dobar znak, no u tvojoj situaciji, treba pažljivije pratiti podnošljivost terapije. Najvažnije je lijek uvoditi samostalno prije pregleda.
Za brzu procjenu, prije početka terapije, može pomoći ovaj pregled:
| Stanje prije terapije | Što je važno napraviti? |
|---|---|
| odstranjena žučna vrećica | procjena probavnih simptoma i plana praćenja |
| jedan bubreg uredne funkcije | početna provjera kreatinina i eGFR-a |
| sklonost mučnini ili proljevu | plan hidracije i sporiji oprez pri titraciji |
| bol u trbuhu ili slabije mokrenje | odgoda do liječničke procjene |
U ovoj kombinaciji stanja, cilj je sigurna titracija uz rano prepoznavanje nuspojava koje mogu opteretiti bubreg.
Kod bubrega, najveći rizik nije sam lijek, nego dehidracija zbog: mučnine, povraćanja ili proljeva. Kad se volumen tekućine smanji, bubrezi su pod većim opterećenjem pa je važno odmah reagirati na simptome i piti dovoljno tekućine.
Nakon operacije žuči, nema žučne vrećice pa nema klasičnog rizika zastoja u njoj, ali i dalje treba pratiti bol u gornjem dijelu trbuha i probavne tegobe tijekom mršavljenja. Brži gubitak tjelesne mase može povećati žučne i pankreatične tegobe kod dijela osoba.
Kod sigurnog početka terapije, najkorisnije je da, prije prve doze, dogovoriš plan kontrola i jasne korake što napraviti ako se pojave nuspojave. Posebno je važno pratiti:
-
učestalu mučninu ili povraćanje
-
proljev koji traje dulje od 24 do 48 sati
-
smanjeno mokrenje
-
jaku bol u trbuhu koja se širi u leđa
-
opću slabost i znakove dehidracije.
Ako se pojave: povraćanje, proljev, slabije mokrenje ili jaka bol u trbuhu, odmah se javi liječniku i nemoj samostalno povećavati dozu.
Ako te zanima više o ovoj temi, pogledaj:
Za dodatna pitanja o Wegovyju, stojim na raspolaganju.
Za ovaj odgovor, oslonila sam se na: