Wegovy i rak dojke

Imam 76 god i visak kila.Dosla sam do pola vigovija od 0,75.Skinula sam nekih 5-6 kg.Sada mi je otkriven Cancer na dojci.Vjerojatno ću morati na operaciju.Danas sam trebala trecu injekciju upotrijebiti od 0,75 ali sam odustala zbog vjerojatne buduće operacije.Čekam jos sve nalaze i dogovor sa kirurgom.Molim savjet,što mi je raditi.Hvala

Wegovy, u ovoj situaciji, treba uskladiti s planom operacije i dobro je što si, zasad, preskočila dozu dok čekaš dogovor s kirurgom.

Kao što smo već spomenuli u ranijim odgovorima, kod većih zahvata, prioritet je sigurnost tijekom anestezije i stabilan oporavak. Sam lijek nije terapija za karcinom dojke pa je sada najvažnije voditi se onkološkim i kirurškim planom.

Kod pripreme za operaciju, problem je što semaglutid usporava pražnjenje želuca pa može povećati rizik tijekom anestezije. Zato odluku o pauzi i nastavku doze treba donijeti tim koji vodi zahvat.

Praktično pravilo izgleda ovako:

Faza Što je cilj?
prije operacije dogovoriti točan plan pauze s kirurgom i anesteziologom
dan operacije imati siguran želudac prema uputama tima
nakon operacije ponovno uvesti terapiju tek kad liječnik potvrdi

Najsigurnije je da isti plan potvrde: kirurg, anesteziolog i liječnik koji je uveo Wegovy.

Što napravi odmah ovaj tjedan:

• zapišeš datum zadnje injekcije i točnu dozu koju si uzimala
  • na prvom preoperativnom razgovoru, kažeš da si na semaglutidu
  • pitaš izravno kada zadnji put smiješ uzeti dozu prije zahvata
  • pitaš kada je sigurno ponovno krenuti uzimati Wegovy nakon operacije
  • samostalno NE vraćaš terapiju dok ne dobiješ jasan plan.

Ako se prije zahvata jave: trajno povraćanje, jaka bol u trbuhu ili znakovi dehidracije, javi se odmah liječniku jer to može promijeniti plan operacije.

Za nastavak poslije zahvata, često se kreće opreznije, ponekad i s nižom dozom, ovisno o: apetitu, mučnini i prehrani u oporavku. To je individualno i zato je dobro što si već uključena u kontrolu i čekaš finalni dogovor.

Ako želiš dodatne informacije povezane s istom temom, pogledaj:

Ako ti u još nečemu, što se tiče Wegovyja i raka dojke, mogu pomoći, slobodno postavljaj još pitanja.

Za ovaj odgovor, koristila sam informacije s: